Загальновідома незвичайна користь вівсянки в будь-якому її прояві в медицині та кулінарії. В основному, лікарі-дієтологи рекомендують вівсянку при набряках ниркового походження або захворюваннях шлунково-кишкового тракту.
Не останнє місце в дієті при виразкових захворюваннях шлунка, дванадцятипалої кишки займають вівсяні киселі, які допомагають при гастритах, колітах, ентероколітах в якості прекрасного м'якого проносного засобу. Тому в багатьох сім'ях, практично, у спадщину передаються рецепти вівсяного киселю. Надзвичайно прикро, що в даний час популярність цього чудодійного киселю кілька згасла. Найцікавіше, що 40 років тому кулінарні книги були насичені різноманітними рецептами вівсяного киселю разом з рецептами фаршированої стерляді, дивно смачних пирогів з рибною начинкою, нині незаслужено забутих.
Унікальний корисний вівсяний кисіль вкрай необхідний для нормальної життєдіяльності людського організму, він постачальник необхідних вітамінів, амінокислот. Наявність однієї тільки групи вітамінів В відбивається на зовнішньому вигляді людини. Нестача вітамінів групи В виражається в сухості шкірного покриву, тріщинах на губах, надмірному випаданні волосся. Брак вітаміну А, який в достатній кількості присутній в вівсяний кисіль, запобігає таке захворювання, як куряча сліпота. Тому так важливо для повноцінного здоров'я людини часом готувати за стародавніми рецептами вівсяний кисіль.
На сьогоднішній день існує декілька видів киселю, приготованого з вівсянки. Найпростіший спосіб приготування цього старовинного корисного киселю такий. Вам необхідно взяти вівсяну крупу, залити теплою кип'яченою водою, залишити настоюватися протягом доби. Потім після закінчення зазначеного часу настій слід процідити і віджати. Варити з невеликою кількістю солі до моменту загусання маси, після чого розлити по дрібних посудин, поставити в холодильник. Застиглий кисіль розрізають на порції подібно заливному, зверху поливають цибульним соусом. Цей дивно простий рецепт вівсяного киселю до теперішнього часу подають в монастирях.
Якщо ви віддаєте перевагу молочно-вівсяний кисіль, вам підійде інший рецепт цього смачного старовинного страви. Для його приготування необхідно 100 грамів вівсяних пластівців «Геркулес» розвести у двох склянках молока. Після набухання вівсяних пластівців через сито відціджують молоко, додавши столову ложку крохмалю і сіль за смаком. Починайте варити кисіль на повільному вогні, постійно помішуючи, не доводячи до кипіння. Якщо ви віддаєте перевагу солодкий кисіль, то додайте в пропущене через сито молоко цукор або натуральний бджолиний мед.
Вищевказані рецепти вівсяного киселю обгрунтовано вважаються старовинними російськими стравами. Необхідно відзначити, що вівсяний кисіль однаково сприятливо впливає на організм маленьких дітей, людей активного віку, літніх людей. Лікарі-дієтологи неодноразово відзначали дивовижні властивості киселю, приготованого на основі вівсяних пластівців, який ефективно підвищує працездатність людини. Практично весь день людина прекрасно себе почуває. Особливо серйозну увагу слід звернути на користь вівсяного киселю людям, що перенесли важке захворювання. У цьому випадку людині обов'язково необхідна легко засвоюється їжа, багата вітамінами.
Дивно, що в даний час рецепти вівсяного киселю в зарубіжних країнах користуються значно більшою популярністю, ніж у Росії. Зарубіжні лікарі називають вівсяний кисіль «Російським бальзамом» і частенько призначають його хворим людям, що перенесли важкі захворювання. За авторитетним думку численних лікарів, саме вівсяний кисіль має надзвичайно широкий спектр профілактичного і, звичайно, лікувального впливу на ослаблений хворобою організм людини.
Кисіль на основі вівсяних пластівців можна обгрунтовано назвати своєрідним природним біостимулятором, що уповільнює процеси старіння організму будь-якої людини. Це незаслужено забуте страву старовинної кухні сприяє довголіттю, зміцнює імунітет. Ваше життя і здоров'я залежать від правильно підібраного раціону харчування. Бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар