Молочні продукти увійшли в раціон людини давно. Сама природа подарувала людям ці смачні і корисні продукти. Спочатку люди навчилися доїти тварин і отримувати молоко, а після почали готувати з нього всілякі продукти харчування. Молочні продукти люблять і дорослі, і діти, як за їх чудові смакові якості, так і за благотворний вплив на організм людини.
Найпоширенішим молочним продуктом є коров'яче молоко. Його використовують для приготування каш, супів, пюре, додають в чай і каву, та й просто п'ють як самостійний напій. Для дітей молоко - основне джерело кальцію, необхідний для правильного формування скелета і зубів. Та й дорослим людям молоко корисно, воно дуже багате необхідними людині амінокислотами, рибофлавіном, вітамінами В і D. Людям, які піклуються про своє здоров'я, слід пам'ятати, що молоко краще пити окремо від інших продуктів, так як воно може викликати бродіння в шлунку і кишечнику . Дієтологи радять розглядати молоко як окремий продукт, пити його за годину до їди або через дві години після прийому їжі. Можна додати в молоко мед, корицю або куркуму, вони не завадять травленню і урізноманітнюють смак напою.
Одним з найбільш корисних кисломолочних продуктів є кефір. Він, як і молоко, багатий кальцієм і білком, але крім того, він ще робить благотворний вплив на травлення. Вміщені в кефірі корисні бактерії підтримують мікрофлору кишечника, покращують травлення. Кефір дуже корисний при запорах, нерегулярному і незбалансованому харчуванні для профілактики порушень травлення і дисбактеріозу. Цікаво, що кефір заспокоює, знімає стреси, зміцнює нервову систему. При порушеннях сну лікарі радять пити теплий кефір перед сном. Варто враховувати, що людям з підвищеною кислотністю шлунка, гастрит і виразками слід пити кефір з обережністю, відстежуючи своє самопочуття.
Ще більше корисних бактерій міститься в живому йогурті. Саме в живому, адже більшість йогуртів, що продаються в магазинах, проходять термічну обробку, і велика частина корисних речовин і мікроорганізмів гине. Краще вибирати йогурт з невеликим терміном придатності, не більше трьох-п'яти днів, або робити йогурт самостійно із застосуванням закваски. Справжній живий йогурт покращує самопочуття, підвищує імунітет, допомагає нормалізувати обмін речовин і позбавитися від зайвої ваги.
Говорячи про молочні продукти, не можна забувати про сир. Сир надзвичайно корисний дітям, літнім людям і вагітним жінкам, так як є найціннішим джерелом кальцію. У сирі багато вітамінів, амінокислот. Важливо і те, що сир зберігається значно краще інших молочних продуктів, і ймовірність отруєння навіть у жарку пору року невелика. Сир знайшов застосування в кулінарії, на його основі роблять бутерброди, салати, запечені страви, його додають в супи та другі страви. Однак, корисніше всього їсти сир сам по собі, з зеленими некрохмалистими овочами або хлібцями.
Дуже смачним і корисним молочним продуктом є сир. У сирі містяться практично всі необхідні людині мікроелементи, вітаміни і амінокислоти, тому сирні дієти безпечні для здоров'я. Ви не нашкодите своєму організму, якщо протягом декількох днів будете харчуватися одним сиром, зате це прекрасна можливість нормалізувати вагу і очистити організм. Сир зміцнює кістки і зуби, поліпшує стан шкіри і волосся, за це його дуже люблять жінки. Літнім людям слід їсти більше сиру для профілактики остеопорозу. А ось при захворюваннях нирок і ниркової недостатності споживання сиру краще обмежити.
Як бачите, молочні продукти не тільки смачні, але і дуже корисні. Регулярне споживання в їжу молока, кефіру, сиру, сиру зробить вас здоровим і красивим.
Коментарі
Дописати коментар