Корисні властивості опеньків
Щоб повною мірою оцінити користь цих грибів для людини, слід дізнатися їх хімічний склад. Завдяки різноманітності мінералів і вітамінів, ці лісові мешканці є дуже цінною їжею, особливо для вегетаріанців та осіб, регулярно сидять на дієті. Маючи низьку калорійність, опеньки містять багато фосфору і білка, завдяки чому можуть стати гідною альтернативою рибі. Найчастіше включати в свій раціон страви з опеньків необхідно особам, страждаючим недокрів'ям. Вся справа у великій кількості магнію, цинку і заліза, якими так багаті ці гриби. Дані речовини активно беруть участь в процесі кровотворення, а значить, підвищують гемоглобін.
Лікування опеньками
Опеньки багаті речовинами, які запобігають утворенню тромбів. Для лікування цими грибами необхідно щодня харчуватися ними, курсом протягом 3 тижнів. Можна також приготувати цілющу настоянку, для чого пляшку необхідно до половини наповнити капелюшками опеньків, залити вміст горілкою і дати настоятися 10 днів. Приймати цей засіб необхідно по 50 мл на день, протягом двох тижнів, двічі на рік усім особам з тромбофлебітом.
Використання опеньків в кулінарії
Вживати опеньки можна тільки після тривалого відварювання, адже в іншому випадку вони можуть викликати проблеми зі шлунком. Через це багато європейців не вважають ці гриби їстівними. А адже опеньки можна їсти вареними, тушкувати, смажити, маринувати або варити з них супи. Необхідно пам'ятати, що гриби важка для шлунка їжа, тому при захворюваннях шлунково-кишкового тракту це треба враховувати. Для приготування слід використовувати тільки капелюшки цих чудових грибочків. Розглянемо парочку цікавих рецептів.
Пиріжки з опеньками
Інгредієнти:
- опеньки - 500 г;
- борошно - 4 склянки;
- цибуля - 1 шт;
- сметана - 2 склянки;
- яйця - 4 шт;
- маргарин - 150 г;
- сода - 0, 5 ч.л .;
- сіль і цукор - по щіпці.
Щоб порадувати своїх домашніх смачними пиріжками з опеньками, насамперед, необхідно приготувати бездріжджове тісто, для чого використовується борошно, сода, по щіпці цукру і солі, а також яйця і сметана. Все ретельно перемішується до зникнення грудочок і на час поміщається в холодильник.
Очищену цибулю і промиті гриби подрібнюються, але поки не змішуються. Спочатку на сковороді пасерують цибулю, до якого потім додаються гриби. Смажити їх потрібно до готовності, не забувши додати перець, сіль та інші спеції за смаком. Розкотивши охолоджене тісто, його потрібно нарізати порціями, в кожну з яких помістити жменю начинки. Скріпивши пиріжки по краях, їх слід опустити в розігріту сковорідку, після чого обсмажити з двох сторін, поки не зарум'яняться.
Курячий суп з опеньками
Інгредієнти:
- картопля - 6 шт;
- морква - 1 шт;
- опеньки - 100 г;
- цибуля - 1 шт;
- масло рослинне - 1 ст.л .;
- стегенця курячі - 2 шт;
- сіль і цукор - за смаком.
Щоб приготувати легкий супчик з опеньками, спочатку слід поставити відварюватися стегенця. У цей час всі інгредієнти страви чистяться і дрібно нарізаються. На розпеченій сковороді необхідно пасерувати цибулю і моркву до золотистого, після чого додати до них грибочки і обсмажити 3 хвилини. Підсмажену суміш залишається додати в суп, посолити, поперчити і варити до готовності.
Знаючи, як готується гриб опеньок, рецепти і властивості цього смачного грибочка, ви завжди матиме славу знатного кулінара. смачного!
Коментарі
Дописати коментар