Будучи яскравим представником сімейства цитрусових, ароматний і трохи кислуватий кумкват багатий вітаміном C, що сприяє поліпшенню імунітету і підвищенню опірності організму негативним впливам навколишнього середовища. Згідно старовинним трактатів традиційної китайської медицини, в стародавні часи кумкват дуже часто використовувався для боротьби з кашлем, нежиттю та іншими симптомами простудних захворювань. Для цього проводили кілька разів на день інгаляції з використанням висушеної шкірки кумквата. Шкірку потрібно залити окропом, дати трохи настоятися і робити інгаляцію звичайним способом, накрившись теплим рушником або пледом.
Крім того, цей фрукт містить вітамін P і досить велика кількість пектинових речовин, що сприяють ефективному очищенню організму. Зокрема, пектини прискорюють виділення шкідливих для здоров'я радіонуклідів та їх похідних.
Вважається, що кумкват робить благотворний вплив на травлення, оскільки він дуже багатий пектинами, харчовими волокнами і натуральними ферментами. Дослідження показали, що цей плід можна використовувати для профілактики такого важкого захворювання, як виразка шлунка. Крім того, кумкват дуже корисний завдяки своєму позитивному впливу на нервову систему. Він, зокрема, надає ефективну заспокійливу дію, допомагає позбутися нервозності, напруженості, нервових розладів і різних симптомів хронічних стресів. Крім того, цей фрукт є хорошим стимулятором і може допомогти зняти депресію, позбавитися від апатії і знизити підвищену емоційну чутливість.
Ще в давні часи було встановлено, що кумкват має здатність знімати похмільний синдром і покращувати стан тих, хто страждає від наслідків занадто активних застіль. Для цих цілей вживають як свіжі, так і сушені плоди, а також приготовані з них напої.
Будучи низькокалорійним продуктом, цей фрукт сприяє схудненню і може бути включений в дієту тих, хто страждає від зайвої ваги. Корисні властивості кумквата - це зниження рівня холестерину в крові, зменшення ризику утворення тромбів і пов'язаних з ними серйозних захворювань серцево-судинної системи, включаючи інфаркт міокарда, атеросклероз та інші. Крім того, завдяки вмісту в шкірці натуральним речовинам кумкват володіє антигрибкові, бактерицидну і протиінфекційних властивостями, які можна використовувати для профілактики різних інфекційних і запальних захворювань, особливо шлунка і кишечника. Але треба мати на увазі, що шкірка кумквата може викликати подразнення нирок.
Використовується кумкват і для приготування соусів до різних страв з м'яса або риби, широко застосовується в приготуванні десертів - варення, желе, цукатів, додається в соки та безалкогольні напої, чудовий кумкват для декорування та прикраси страв.
Коментарі
Дописати коментар