Сучасна медицина досі не відповіла повністю на питання - в чому причина псоріазу. Відомо лише те, що виникненню і розвитку псоріазу сприяють порушення обміну речовин, переважно жирового і вуглеводного, порушення нервової та ендокринної систем. Останнім часом багато прихильників теорії генетичної схильності до порушення обміну речовин.
Будь-яка хвороба це привід звернути пильну увагу на своє життя, на своє харчування, фізичну активність, спілкування в сім'ї і на роботі, на свої думки і емоції з приводу навколишнього світу і по відношенню до себе. Псоріаз не є виключенням зі списку хвороб, а навпаки - яскраве підтвердження правила: «те, як людина живе, таке у нього і здоров'я». При виникненні симптомів псоріазу необхідно проаналізувати всі сторони свого життя, змінити те, що є неконструктивним і заважає бути здоровим. У першу чергу, це відноситься до харчування і фізичної активності. Дуже велике значення на перебіг хвороби та одужання робить стан нервової системи - емоційна сфера людини і стан його думок про самого себе і оточуючих.
Для того, щоб вилікуватися від даного захворювання необхідні зусилля не тільки лікаря, але й свої власні.
При тривалому перебігу хвороби і ослабленому організмі різко кидатися в лікування не варто, все треба робити поступово і не відразу, але з твердим наміром продовжувати розпочате лікування. При псоріазі хворий весь організм - знижений імунітет, погано засвоюються корисні речовини з їжі, погано працює печінка, у крові багато токсинів. Тому головне при лікуванні псоріазу це очищення організму, і в тому числі і за рахунок зміни харчування.
Потрібно повністю виключити цукор і всі вироби його включають, хліб, вироби з білого борошна, пекарські дріжджі, продукти молочні та молочнокислі, сюди входять і сири. Необхідно виключити будь-які консерви, ковбаси, копченості, сіль і соління, м'ясо та м'ясні продукти, яйця. З напоїв не вживати алкоголь, в тому числі і пиво, каву і чорний чай, какао, квас. Виключається жирна риба, ікра. Продукти не смажити. Необхідно повністю відмовитися від нікотину.
Якщо відмовитися від звичного харчування дуже важко, то робити треба це поступово. Але робити це необхідно, так як перемогти псоріаз без обмежень у системі живлення неможливо.
Спочатку можна перейти на роздільне харчування, вживати білки окремо від вуглеводів, скоротити вживання м'яса до 1-2 разів на тиждень. Поступово посилюючи дієту, перейти до вегетаріанського харчування.
При прийомі їжі важливе правило - не переїдати і ретельно пережовувати їжу. Необхідно стежити за регулярним випорожненням кишечника. Це теж сприяє очищенню організму. Якщо з регулярною дефекацією є проблеми, можна робити очищаючі клізми. Проносне краще не застосовувати, а регулювати цей процес за допомогою круп і овочів, стимулюючих перистальтику кишечника (буряк, геркулес і т.д.).
Необхідно пити багато чистої води 6-8 склянок на день. Добре, якщо для пиття застосовувати заморожену воду.
Для живлення застосовувати тушковані і сирі овочі, овочі, приготовані на пару і каші. Масло додавати необхідно в готову страву. Вершкового масла допускається до 25 грамів на добу.
Корисні сирі овочі і фрукти, вживати їх краще при сезонному дозріванні. Фрукти та овочі для харчування краще брати ті, які ростуть в тій місцевості, в якій живете. Ягоди можна все, виключаючи ягоди червоного кольору. Виключити пасльонові - помідори, всі соуси з помідорів, баклажани.
Корисні фруктові та овочеві фреші, консервовані соки необхідно виключити. Добре для пиття і трав'яні чаї - кропива, корінь кульбаби, звіробій.
При переході на жорстку дієту необхідно продовжувати дотримуватися роздільного харчування - зернові, борошняне, картопля не заважати з квасолею, горіхами, рибою, бобовими, насінням. Бажано фрукти вживати в окремий прийом їжі. Мед - 1 столову ложку в день, також в окремий прийом. Пити через 1 годину після їжі. Риба повинна бути свіжою, не жирна. Готувати рибу необхідно на пару, відварювати або гасити з овочами. Смажену і копчену рибу вживати не можна. Рибу допускається їсти не більше двох разів на тиждень.
Заправляти їжу краще оливковою олією, використовувати в день від 2-4 столових ложок. Вершкове масло протопити в каструлі на розсікач при маленькому вогні протягом години, зняти пінку. Потім через марлю процідити, зберігати в холодильнику. Вийде дуже корисне топлене масло. Його можна вживати не більше 2-х разів на тиждень, по одній столовій ложці.
Для введення в їжу великої кількості вітамінів і корисних речовин необхідно употреблять3 рази на тиждень зерна пророщеної пшениці. Готується вона так:
Підготовлені цілі, не пошкоджені зерна на добу залити водою. Потім вода зливається, і зерна накриваються вологою тканиною. Залишити в темному місці, в нехолодну приміщенні. Коли тільки з'являться білі паростки, пшениця готова до застосування. Пшеницю промити. Пророщену пшеницю можна їсти сиру, додаючи в салат. Можна приготувати невеликі котлетки, попередньо пропустивши паростки через м'ясорубку і змішавши з іншими овочами. Котлетки злегка підсушити на сковороді без масла або в духовці. Маса повинна залишитися напівсирої, тоді майже всі поживні речовини збережуться. При подачі на стіл скропити оливковою олією.
Дуже корисна листова зелень. Чудово, якщо в раціон включати і листя диких трав - кропива, снить, подорожник, кульбаба. Всі ці трави можна додати в овочевий салат. Зелень плюс сирі овочі і фрукти повинні становити більшу частину раціону, приблизно 65-70 відсотків. Решта раціон складається з тушкованих овочів, каш, плюс бобові, горіхи і насіннячка. Морська капуста може використовуватися як замінник солі.
Корисно в день з'їдати половину аркуша алое, попередньо зрізавши зовнішній слів і
вискаблівая м'якоть чайною ложечкою.
Коментарі
Дописати коментар