Користь устриць
М'якоть цього морепродукту, за своєю природою, є просто унікальним біологічним з'єднанням корисних для людського організму речовин. Це справжнє джерело білків, медленноусвояемих вуглеводів і потрібних організму жирів. Про них варто сказати окремо, адже як і будь морепродукт устриці багаті поліннасищеннимі жирними кислотами, знайомими всім за назвою Омега 3 і Омега 6. Ці незамінні з'єднання, що не виробляються самим організмом, просто необхідні йому для функціонування клітин будь-якого органу, для бездоганної роботи мозку, здоров'я нервової системи, а також відмінного стану нігтів, шкіри і волосся. А адже не варто забувати, що поліненасичені жирні кислоти є кращою профілактикою атеросклерозу, а значить і захворювань серцево-судинної системи, так як відмінно виводять шкідливий холестерин з крові.
Устриці містять велику кількість вітамінів: C, A, B, D, а також чимало корисних для організму мінералів: йод, фтор, молібден, нікель, фосфор, кальцій, залізо, натрій, мідь і калій. А завдяки багатству цього морепродукту цинком, устриці вважаються найсильнішим у всьому світі афродизіаком, тобто продуктом, покликаним викликати сексуальне збудження. Не дарма ж, пам'ятаючи про це, відомий підкорювач сердець, Джакомо Казанова, за сніданком з'їдав до 50 смачних устриць.
Окремо варто сказати про багатство цих молюсків антиоксидантами, які сприяють зміцненню імунної захисту, омолодженню і оновленню клітин, а також захищають людський організм від дії вільних радикалів, що викликають інфекційні, і навіть онкологічні захворювання. Багатство цього продукту залізом, в поєднанні з іншими мінеральними солями, дозволяє поліпшити процес кровотворення, що є відмінною профілактикою анемії. Що ж стосується калорійності устриць, то в 100 грамах цього продукту міститься не більше 72 ккал, що дозволяє без побоювання використовувати устриці в будь-який з дієт.
Тим же, хто вперше зіткнувся з цієї екзотичної їжею варто сказати, що потрібно вживати лише свіжі молюски, так як легко можна отримати отруєння. Жива устриця реагує на спробу відкрити раковину вздрагиванием. Якщо ж цього не відбувається, від вживання делікатесу краще відмовитися.
Шкода устриць
Знаючи чим корисні устриці, потрібно подумати і про те, чи не несе цей продукт небезпеки. В першу чергу вживання цього молюска небезпечно харчовим отруєнням, адже їдять його, найчастіше, сирим. Вагітним жінкам і годуючим матусям від цього продукту також варто триматися подалі, як не варто вживати його людям з патологіями шлунка і хворий селезінкою. Крім того, перед вживанням обов'язково варто перевірити молюска на предмет відколів його раковини, так як ними можна серйозно пошкодити слизову шлунка. смачного!
Коментарі
Дописати коментар