Перейти до основного вмісту

Гриб Зеленушка - Рецепти Властивості і Як Готувати

 Гриб Зеленушка - Рецепти Властивості і Як Готувати

Гриби - воістину безцінний дар природи. Всього налічується приблизно 65 тисяч різновидів цих лісових жителів, виключно різноманітних за забарвленням, розмірами, формою, смаковим якостям, харчової цінності. Це справжнє царство органічного природного світу. Одним з його представників є гриб зеленушка, рецепти і властивості якого недостатньо відомі широкому колу любителів «тихого полювання».

Гриби зеленушки - це пізній «привіт» осені. Бувалі грибники кажуть: «Пішли зеленушки - кінець грибам». Їх можна збирати тільки у вересні-листопаді, поки не встановиться мінусова температура повітря. Цей гриб відноситься до сімейства рядкові, роду Тріхомола. Виростає в зонах помірного клімату. Найчастіше він зустрічається в негустих соснових лісах, переважно на грунті з піщаним ґрунтом. З цієї причини зеленушку досить важко обробляти, тому що капелюшок гриба має пластинки, в які забивається пісок.

Можливо, під час «тихого полювання» деяких грибників відлякує зелений колір зеленушки, причому такий окрас зберігається навіть після її відварювання. Тому в народі цей гриб ще називають рядовка зеленою або просто зеленкою.

Зеленушка має досить широку, щільну і м'ясисту капелюшок, в деяких випадках перевищує в розмірах 15 сантиметрів. Капелюшок плоско-опукла, з невеликим горбком в центрі, іноді зустрічаються зеленушки з піднятими краями. Колір зеленувато-жовтий, нерідко з бурими вкрапленнями. Досвідчені грибники з легкістю встановлюють вік гриба вже за зовнішнім виглядом цього «лісового жителя». Ніжні відтінки говорять про те, що гриб молодий, а більш яскраве забарвлення свідчить про зрілому віці гриба.

Ці маловідомі більшості населення гриби багаті великою кількістю амінокислот, зокрема, аргініном, метіоніном, гистидином, триптофаном. Рядовка зелена містить досить багато жирних речовин (лецитин, фосфатиди, холестерин), а з вуглеводів варто виділити глікоген. Всі речовини легко засвоюються організмом людини. Також до складу зеленушок входять фосфор, каротин, пантотенова кислота, вітаміни В1, В2, D, РР.

У Росії зеленушка відноситься до умовно-їстівних, а точніше до грибів четвертої категорії. Її можна готувати по-різному: солити, маринувати, сушити, заморожувати. При цьому рекомендують зняти з капелюшка шкірку, потім ретельно промити гриб в проточній воді.

Рецепт №1 Гаряча закуска з зеленушок

Одним з оригінальних рецептів приготування цього гриба - конвертики з шинки з зеленушками. Необхідно підготувати

  • 300 г зеленушок,
  • 200 г шинки,
  • пару цибулин,
  • 50 г сала, сіль,
  • чорний перець.

Гриби дрібно нарізають і тушкують із цибулею, салом, спеціями. Потім гриби трохи остуджують, після чого викладають на найтонший скибочку шинки, який загортають конвертиком. Приготовлені таким чином конвертики поміщають на попередньо змащене деко і недовго запікають у духовці. До столу грибне блюдо подають разом з трохи підсмаженою і підсоленим білим хлібом.

Рецепт №2. Мариновані зеленушки

  • Гриби зеленушки
  • Сіль,
  • кріп,
  • чорний перець горошком,
  • запашний перець,
  • гвоздика
  • кориця
  • оцет

Гриби замочити, ретельно промити від піску. Відварити до готовності, час варіння приблизно 30 хвилин. Коли гриби готові, то вони опустяться на дно каструлі. Окремо треба приготувати маринад. На 1 літр води потрібно 1, 5 ложки великої кухонної солі, 5-10 горошин чорного перцю, 2-4 - запашного перцю, 1-2 бутончики гвоздики, кориця - на кінчику ножа. Можна додати 2 чайні ложки цукру. Готові гриби відкинути на друшляк, розкласти по підготовлених банкам, додати оцет (краще есенцію). Оцет додається з розрахунку 1 літрова банка - 1-1, 5 чайні ложки оцтової есенції. Закрити пластмасовими кришками. Ні в якому разі герметично НЕ закупорювати. Зберігати в холодильнику - обов'язково!

Рецепт №3. Зеленушки смажені з картоплею

  • 500г зеленушок
  • 1 цибулина
  • 4 ст. ложки
  • 2 столові ложки олії - рослинного або вершкового
  • сіль, перець, кріп (за бажанням)

Підготувати гриби - очистити від піску, відібрати непридатні, промити під проточною водою. Попередньо відварити до готовності (див. Попередній рецепт). Відварені гриби відокремити від бульйону, остудити і порізати. Пасерувати цибулю на олії до золотистого кольору, потім додати нарізані гриби. Смажити 10-15 хвилин, заправити сметаною. У сметані дати згасити грибам близько 10 -15 хв. Перед самим кінцем готування посолити, поперчити і додати кріп. Гриби готові. Подавати з відвареною картоплею.

Застереження

Лісовими дарами взагалі, а зеленушками зокрема, зловживати не слід. По-перше, гриби досить важка їжа для будь-якого шлунка. По-друге, через надмірне вживання бували випадки отруєння зеленушками. Основні симптоми: м'язова слабкість, біль у шлунку, судоми, темний колір сечі. Крім корисних речовин, в Зеленушка присутні токсини, які можуть викликати рабдоміоліз - поразка скелетної мускулатури. Також виявлено, що в даних грибах присутня невелика кількість антикоагулянтів. У першу чергу, ці застереження стосуються людей, які страждають захворюваннями органів травлення. Їм краще взагалі відмовитися від вживання зеленушок.

Розглянувши гриб зеленушку, рецепти і властивості даного лісового жителя, потрібно зазначити, що цей провісник зими є хорошим доповненням до регулярного раціону харчування людини. Страви, приготовані з зеленушок, внесуть різноманітність у буденність щоденного меню і залишать приємні відчуття минає осені. Тільки вживати ці гриби слід в помірних кількостях, щоб не завдати шкоди здоров'ю. Удачі!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

До чого сниться Секс - Значення Сексуальних Сновидений

За статистикою більше 15% чоловічих і не 7% жіночих снів присвячені темі сексу. Причому, беруть участь в сексі уві сні 93% чоловіків і понад 68% жінок. Але про що ж може говорити такий сон? Багато знаходять цьому одне єдине пояснення, заспокоюючи себе тим, що секс сниться людині, у якої давно не було інтимної близькості. Частково це так, але якщо припустити, що це сон віщий і про щось попереджає людину? Найпростіший спосіб дізнатися, до чого сниться секс - заглянути в сонник. Коли уві сні ви займаєтеся коханням зі своїм партнером і при цьому отримуєте задоволення, то в реальних відносинах у вас повне благополуччя. А от якщо вам неприємно - варто побоюватися проблем морально-етичного плану. Сон в цьому випадку якраз і відображає ваші переживання з цього приводу. Якщо володар сну займає в сексі активну роль - це явно говорить про правильність обраного шляху і впевненості в своїх силах. Пасивна ж роль у сексі посилає сигнал про те, що необхідно економити сили для дуже важливого ривка, ...

Гриб Підберезовик - Рецепти, Властивості і Як Готувати

Багато людей просто обожнюють збирати гриби, тому з настанням сезону «тихого полювання» величезна кількість грибників спрямовується в ліс за здобиччю. Існує маса різновидів грибів, але мимо такого «лісового жителя», як підберезник, не пройде жоден грибник. Підберезник - яскравий представник змішаних лісів і березових гаїв. Це світлолюбні гриби, тому вони переважно ростуть уздовж ярів, на галявинах і лісових галявинах. У деяких регіонах місцеві жителі спеціально йдуть до лісу, щоб набрати повне козуб Обабко, черноголовіков, колосовики. Під цими народними назвами і ховається гриб підберезник, рецепти і властивості якого цікаві багатьом любителям природи. Цей благородний мешканець лісу відноситься до їстівним грибам другої категорії. Фарби створила його природи виключно різноманітні. Найбільш поширеним є підберезник звичайний, але також зустрічаються рожевий, чорний, болотний, сірий, шаховий гриб. За своїми смаковими якостями всі різновиди підберезників практично не відрізняються один ...

Рецепти приготування каші в пароварці

Готувати в пароварці можна все, що завгодно. Особливо смачними виходять каші: будь-які крупи на пару добре розварюються і не пригоряють. До того ж пароварка економить сили і час, адже поки каша готується, можна спокійно зайнятися своїми справами. А функція відкладеного старту - взагалі знахідка для зайнятих людей! Пропонуємо кілька рецептів смачних і корисних каш, які легко приготувати в пароварці. Молочна кукурудзяна каша в пароварці Кукурудзяна каша дуже корисна, але на жаль, у звичайній каструлі на плиті вона часто пригорає. Якщо ж її готувати в пароварці - ніяких проблем не виникне, так що можна сміливо варити цю смачну кашу на сніданок! Інгредієнти: 1 стакан молока 1 стакан води 1 стакан кукурудзяної крупи 3 ч.л.сахара 25 г вершкового масла дрібка солі.   як готувати: Промити крупу і помістити її в контейнер пароварки. Залити молоком і водою, перемішати, помістити на решітку і встановити час приготування 45 хвилин. За консистенцією каші потрібно стежити - я...