Цінний складу фейхоа
Природа щедро наділила цю незвичайну ягоду багатим складом, який вміщує в себе практично весь ряд вітамінів групи B, фолієву кислоту, вітаміни PP і C. Причому в міру дозрівання аскорбінової кислоти стає стає більше. Крім того, фейхоа може похвалитися великим вмістом заліза, марганцю, цинку, магнію і фосфору. Калію в цьому продукті стільки, що з'їдені 3-4 ягоди здатні заповнити денну норму цього мікроелемента. Дивовижний факт, фейхоа - єдина в світі ягода, вміст йоду в якій вище, ніж в морепродуктах.
Чим корисний фрукт фейхоа - Топ 10
1. Підтримка травлення
Фейхоа славиться великою кількістю клітковини. А клітковина, як відомо, стимулює перистальтичні рухи, полегшуючи тим самим травлення і запобігаючи утворенню діареї, запорів і навіть таких небезпечних захворювань, як колоректальний рак.
2. Перешкода відкладенню жиру
Як відомо, продукти з високим глікемічним індексом, наприклад, білий рис або білий хліб, швидко розщеплюються в організмі, перетворюючись на глюкозу. Вони різко піднімають рівень цукру, який через деякий час також швидко падає. На відміну від них фейхоа повільно всмоктується в кровотік, перешкоджаючи скачок цукру, а значить, не допускаючи утворення жирових відкладень.
3. Підтримка кров'яного тиску
Унікальність фейхоа підтверджує і той факт, що при високому вмісті калію в цій ягоді практично відсутня натрій. В одній ягоді міститься 418 мг калію і всього 7 мг натрію. А адже таке поєднання дозволяє розслабляти кровоносні судини і підтримувати належний тиск крові.
4. Здоров'я серця
Клітковина, калій, а також вітаміни C і B6 відомі своїм сприятливим впливом на серце. Рідкісний людина споживає на добу рекомендовану дозу калію, рівну 4700 мг. Однак ті, хто дотримуються цих показників або навіть трохи перевищують їх, на 49% рідше вмирають від ішемічної хвороби серця. До того ж, великий вміст клітковини в фейхоа дозволяє цій ягоді виводити з організму легкозасвоюваний «поганий» холестерин і збільшувати вміст «хорошого» холестерину, що дуже важливо для людей з цукровим діабетом II типу.
5. Боротьба з інфекціями
Чотири-п'ять штучок фейхоа містять 82% добової потреби людини у вітаміні C. А адже, по суті, вітамін C являє собою потужний водорозчинний антиоксидант, що допомагає організму виробляти стійкість до інфекційних агентів і усуває вільні радикали в організмі.
6. Енергія і антиоксидантний захист
Завдяки великому вмісту марганцю в цій ягоді, організм насичується великою кількістю енергії і ще більше зміцнює антиоксидантний захист. Виявляється, щоб руйнувати вільні радикали деяким ферментам в організмі потрібно саме марганець.
7. Здоров'я мозку
Деякі компоненти фейхоа, такі як калій, фолієва кислота, а також різні антиоксиданти, здатні захищати головний і спинний мозок від різних невралгічних захворювань. Як відомо вживання фолієвої кислоти допомагає знизити ризик виникнення хвороби Альцгеймера, а також попереджає зниження когнітивних функцій. А ось велика кількість калію в цій ягоді сприяє притоку крові до мозку, покращує концентрацію, пам'ять і увагу.
8. Боротьба з нудотою і блювотою
Окремо варто сказати про наявність вітаміну B6 (піридоксину) в цій чудовій ягоді. Дефіцит цього біологічно активної речовини загрожує людині частими позивами до нудоти і блювотним рефлексом. У той же час один плід фейхоа швидко усуває такі неприємні стани.
9. Здоров'я щитовидної залози
Як було згадано вище, плоди цього південного рослини рекордсмени за кількістю йоду. Лікарі рекомендують частіше вживати фейхоа людям з патологіями щитовидної залози, а також тим, у кого діагностовано нестача йоду в організмі.
10. Попередження раку
Враховуючи високий вміст в цьому продукті природних антиоксидантів - лейкоантоціанів і катехінів, регулярне вживання фейхоа допомагає знизити ризик появи онкологічних пухлин в організмі. Лікарі в цьому плані рекомендують з'їдати 2-3 плоди на тиждень.
Фейхоа в кулінарії
Багатьом цікаво, як вживають фейхоа в їжу. Гурмани кажуть про те, що як окремий фрукт фейхоа їдять за допомогою десертної ложечки. Для цього достатньо лише розрізати неочищений фрукт на дві частини навпіл і столовим прибором одяглися ароматне вміст. Для приготування різних салатів з фейхоа попередньо знімається шкірка, а м'якоть нарізати кубиками або ж натирається на тертці.
До речі, з фейхоа можна готувати найрізноманітніші страви. Можна порадувати своїх домочадців салатом фейхоа з буряком і волоськими горіхами або зробити з фруктовою м'якоті пікантний соус до м'яса. Любителям курки з чорносливом обов'язково припаде до смаку і курка з фейхоа. Любителі оригінальних страв можуть змішати натертий фейхоа зі сметаною. Готують з цього фрукта і чудові десертні страви - кекси або тістечко. Однак, найчастіше з фейхоа варять відмінне варення, компоти, готують джем або ж просто перетирають фруктову м'якоть з цукром. А найвідчайдушніші експериментатори пробують варити вино з цього екзотичного фрукта, як прийнято в Новій Зеландії.
Є у фейхоа і ще одна їстівна частина - пелюстки. Правда, щоб добути їх, доведеться відправитися в одну з вищеназваних країн, де росте цей чудо-фрукт. Гурмани кажуть про те, що смак цих пелюсток просто божественний. Їх можна злегка обсмажити у фритюрі, до хрусткої скоринки і подати до м'ясних страв або ж не псувати шовковисту текстуру, а просто додавати пелюстки в салат. Таким оригінальним і корисним стравою ви точно зможете здивувати своїх гостей.
Знаючи чим корисний фейхоа і які не тривіальне страви можна зробити з його допомогою, стає важко втриматися від можливості приготувати одну з оригінальних і корисних страв.
Протипоказання фейхоа
Корисні властивості фейхоа не підлягають сумніву, але деяким категоріям осіб не слід захоплюватися цієї екзотичної ягодою. До них відносяться люди з гіпертиреозом, з цукровим діабетом, а також з алергією на плоди фейхоа.
Харчуйтеся в радість і з користю для здоров'я!
Коментарі
Дописати коментар