З давніх часів Русь славилася своїми настоянками. Ці алкогольні напої повсюдно готували методом холодного настоювання прянощів, трав, фруктів, ягід на спиртовому розчині. Особливо шанували за святковим столом або дружньою бесідою журавлинну настоянку на горілці. Без російських народних настоянок, які розумної людини веселять, а дурнів розоряють, рідко обходилося сімейне застілля.
Журавлина в усі часи вважалася дуже корисною ягодою, джерелом численних вітамінів і мікроелементів. У важкі часи вона рятувала людей від цинги, інших захворювань, що виникають через нестачу в організмі корисних речовин. За недовгий літо ця болотяна ягода примудряється увібрати в себе всю життєву енергію, подаровану сонцем, тому журавлину збирають цілими сім'ями. Журавлина - національне багатство Росії, вона тривалий час зберігається, прекрасно переносить будь-яке транспортування.
Журавлина завжди приваблювала людей своєю пікантною кислинкою. Такий кислуватий смак ягоди обумовлений досить великим вмістом аскорбінової кислоти (вітаміну С), а також безліччю органічних кислот: бензойної, лимонної, хінної. Ці корисні складові вкрай сприятливо впливають на організм людини під час простудних захворювань, при загостренні запальних процесів (бронхіт, пієлонефрит). Однак при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, особливо при гастриті з підвищеною кислотністю шлунка, журавлину вживати не рекомендується.
Збирають цю північну ягоду восени і навіть ранньою весною після сніготанення. До речі, підсніжних ягоди дивовижно смачні та солодкі. Упродовж тривалого часу журавлина зберігає всі притаманні їй вітаміни і корисні інгредієнти. Для збільшення терміну зберігання журавлину рекомендується утримувати в прохолодному місці. Можна заморозити журавлину. У такому вигляді вона «протримається» до нового врожаю.
Багато домашні винороби знають, що гіркі настоянки готують з трав і спецій, а солодкі з ягід і фруктів. Природно, що журавлинна настоянка відноситься до категорії солодких напоїв. Для приготування журавлинною настоянки на горілці потрібно склянка цукру, півтори склянки цілющою ягоди журавлини, півлітра звичайної горілки без ароматичних добавок.
Спочатку журавлину ретельно розтирають з цукром до отримання однорідної маси. Отриману суміш поміщають в банку і заливають горілкою. Банку закривають поліетиленовою кришкою і зберігають у теплому темному приміщенні протягом двох тижнів. Через кожні два дні рідину слід збовтувати. Після закінчення зазначеного часу настоянку на добу поміщають в холодильник для відстоювання. Потім її необхідно ретельно процідити, при необхідності віджати через кілька марлевих шарів.
Даний рецепт більше сподобається представникам сильної статі, оскільки настоянка буде мати воістину чоловічий фортецею. Для жінок журавлинна настоянка готується трохи іншим способом. Потрібно приготувати сироп, що складається з 2-х склянок цукру і 2-х склянок води. Сироп відварюють до отримання однорідної консистенції, потім потроху з'єднують з чоловічою журавлинною настоянкою, пробуючи на смак. Виходить на рідкість смачний і корисний дамський журавлинний напій.
Настоянка, приготована на журавлині, аж ніяк не є виключно алкогольним напоєм. Це ще й чудове лікувальний засіб. При дотриманні покладеної норми споживання вона зігріє в холодну погоду, запобіжить простудні захворювання. Журавлинна настоянка - відмінне судинорозширювальний засіб. Речовини, що входять в журавлину, сприяють виділенню шлункового соку, підвищують апетит, тому іноді можна собі дозволити 50 грамів цієї домашньої настоянки.
Журавлина настільки суперечлива ягода, що будь-які надмірності при її вживанні небезпечні для здоров'я людини. Тому надмірно захоплюватися корисною ягодою недоцільно. Наприклад, журавлинна кислота досить несприятливо позначається на зубної емалі, але зате чудово протистоїть карієсу, зміцнює ясна.
З будь-якого природного продукту, в тому числі журавлинною настойки, слід витягати тільки користь. Здоров'я вам!
Коментарі
Дописати коментар