Розмарин є незамінним доповненням до найрізноманітніших страв. Не всі кулінари знають, як грамотно використовувати цю ароматну добавку, про простих домашніх господинь взагалі не йдеться. При покупці спецій і різних ароматичних добавок для своїх страв, вони обходять розмарин стороною. На сьогоднішній момент розмарин, застосовуваний у кулінарії, продається практично у всіх супермаркетах в невеликих паперових пакетиках. На думку багатьох професіоналів кулінарії, при використанні свіжої рослини його можна «переборщити» і при цьому зіпсувати смак приготованого блюда. У той же час абсолютно неможливо перевищити норму дозволеного, користуючись сухий приправою, тому початківцям кулінарам слід застосовувати виключно сухий розмарин.
Загальновідомо, що розмарин в кулінарії поклав початок загального інтересу до дивно привабливою середземноморської кухні. Те ж саме можна сказати про недавнє застосуванні базиліка російськими професійними кухарями і простими любителями смачно поїсти. На відміну від базиліка, порошок розмарину приваблює своїм незвично тонким хвойним ароматом, тому в даний час сушений розмарин отримав визнання в хлібопекарській промисловості, виноробстві. Відмінною рисою застосування розмарину в якості добавки в середземноморських салатах є повне виключення солі в якості приправи. Розмарин надає салату дивовижний нетрадиційний смаковий відтінок, який можна зіпсувати при додаванні навіть мінімальної кількості солі.
Частенько заморські кулінари і професійні кухарі використовують розмарин при приготуванні оригінального маринаду для рибних страв. Любителі гострої їжі неодмінно оцінять використання розмарину при маринуванні шашлику. Народи Середземномор'я використовували розмарин в кулінарії з найдавніших часів. На їхню думку, рослина здатна поліпшити пам'ять, підвищити концентрацію уваги, особливо у людей, що займаються розумовою працею. Тому багато шкільні їдальні деяких європейських країн пропонують школярам булочки або тістечка з приправою з розмарину.
Розмарин настільки приваблива приправа до м'яса, що, спробувавши одного разу, ви будете її використовувати регулярно, поступово знижуючи кількість споживаної солі. Особливу увагу необхідно звернути на приправу розмарин людям, страждаючим гіпертонічним захворюванням, які мають захворювання нирок, набряки, бажаючим скинути вагу.
Деякі приклади використання розмарину в кулінарії дивують своїм застосуванням даної приправи. Свіжий розмарин кладуть на початку приготування страви цілими гілочками, після закінчення незначно тимчасового періоду гілочки витягуються з готового блюда, ніжний тонкий аромат залишається. Тривале знаходження гілочок розмарину у страві викликає гіркуватий присмак, аналогічний залишеному лаврового листа. Адже після закінчення приготування кулінарного шедевра, лавровий лист також рекомендується виймати з їжі.
Існує чудовий рецепт запеченої у фользі риби з додаванням розмарину. Щоб приготувати таку страву, рекомендується використовувати судак або форель. На підготовлену харчову фольгу кладуть нарізану кільцями ріпчасту цибулю і лимон, зверху викладають випотрошену рибу, прямо в черевце риби кладуть порошок розмарину в невеликій кількості і трохи підсолюють рибу. Загортають у фольгу, запікають у духовці. Незвичайно приємний аромат страви не дозволить засумніватися в дивовижній привабливості застосування розмарину в кулінарії. Страва буде надзвичайно вишуканим.
Необхідно відзначити одну особливість приправи розмарин. Зазвичай її використовують на початку приготування тієї чи іншої страви, причому при підвищенні температури дивовижний аромат не зникає і не змінює свій привабливості навіть при досить високих температурах приготування.
Розмарином можна ефективно ароматизувати дим при приготуванні на відкритому вогні барбекю. Гриби з розмарином - безпрограшний варіант, спробуйте самі. приємного вам апетиту!
Коментарі
Дописати коментар