Оливкова олія добувають з плодів оливкового дерева самим високотехнологічним способом холодного віджиму, що дозволяє зберігати всі корисні властивості оливок. Користь і шкода оливкового масла обговорювалася і вивчалася багаторазово. За жирно-кислотного складу воно є сумішшю трігліцерінових кислот з високим вмістом цінних ефірів олеїнової кислоти. Головними виробниками та постачальниками оливкової олії є Іспанія, Італія, Греція, країни Північної Африки.
Оливкова олія по вмісту мононенасичених жирів лідирує серед найбільш корисних продуктів харчування. Воно єдине з рослинних масел, яке володіє винятковою властивістю вживання в їжу в чистому вигляді, що є дивним даром природи. Оливкова олія корисна для підтримки здоров'я серцево-судинної системи. Загальновідомо, що мононенасичені жири, що входять до складу масла оливок, ефективно знижують рівень шкідливого холестерину. Це масло сприяє містяться в ньому поліфенолам уникнути утворення тромбів у судинах.
Про користь і шкоду оливкового масла часто сперечаються багато, але це обґрунтований обмін думками. Адже це масло має яскраво вираженим жовчогінним ефектом. Люди, що страждають холециститом, повинні вживати його обережно, і тільки після консультації з лікарем. Взагалі, це чудове масло не рекомендується вживати у великих кількостях, вплив його на шлунок частенько буває негативним. Захворювання травної системи вимагають серйозного ставлення, це стосується і вживання оливкової олії. У той же час масло оливок позитивно впливає на кісткову тканину людини. Вміст кальцію в цьому продукті зміцнює кістки, особливо у людей похилого віку.
Говорячи про користь і шкоду оливкового масла, необхідно відзначити, що жирні кислоти, що входять до його складу, протидіють утворенню пухлин в кишковому тракті. Володіє оливкова олія і значним проносний ефект. Багаторазово помічено, що воно прекрасно загоює рани, покращує зір. Входить до складу масла оливок линолієва кислота справляється з опіками, довго не гояться виразками. Також відмічено, що оливкова олія сприяє поліпшенню координації руху.
Як будь-який продукт, що вживається людиною в їжу, оливкова олія має протипоказання. Готуючи страви середземноморської кухні, врахуйте, що містяться в ній продукти вимагають обов'язкового використання оливкового масла, а воно дуже калорійне - 898 ккал на 100 грамів продукту. У той же час поліненасичені кислоти, що знаходяться в цьому «сонячному» маслі, значно знижують апетит, що не дивно при його високої калорійності, одночасно прискорюючи обмінні процеси в організмі людини. Це є ще однією характеристикою, що говорить про користь і шкоду оливкового масла. Також, необхідно враховувати, що смажена їжа включає небезпечні для людини канцерогени, незалежно від того, готувалася вона на простому рослинному маслі або дорогому оливковій.
Широко використовуються позитивні властивості масла оливок косметологами. Безліч засобів, спрямованих на боротьбу зі старінням, допомагають зволоженню і живленню шкіри обличчя, включають в себе оливкова олія. SPA-салони часто пропонують омолоджуючі процедури, основою яких є оливкова олія. Надзвичайно поширені маски, поліпшують структуру та ріст волосся, із застосуванням масла оливок.
Особливою популярністю оливкова олія стала користуватися в Росії виключно в останній час. Країни, де його давно знали і застосовували, мають велику кількість довгожителів, воно є чи не першим в числі продуктів, що продовжують життя. Розібравшись в користь і шкоду оливкового масла, вирішуйте самі питання про доцільність його вживання.
Коментарі
Дописати коментар