При розгляді корисних властивостей соняшникової олії можна відзначити його унікальну цінність через великої кількості входять до його складу жирних поліненасичених кислот. Саме вони надзвичайно необхідні людському організму для побудови клітин, синтезу гормонів, підтримки імунітету на належному рівні. Рослинна олія соняшника надає стійкість кровоносних судинах, значно зменшує вплив на людину шкідливого ультрафіолетового випромінювання, радіоактивного впливу, воно необхідне для регулювання скорочень гладкої мускулатури. Підрозділяється соняшникову олію на рафінована і нерафінована. Саме нерафінована олія соняшника є найбільш корисним продуктом, єдиний недолік його в недовговічності зберігання. Біологічно активна, воно швидко мутніє, гіркне, окислюється на повітрі.
Одним з найбільш цінних сортів масел натурального походження є оливкова олія. Оливкова олія - це олія південних широт. Воно, подібно широко поширеній в Росії соняшниковій олії, має аналогічні корисні властивості, що впливають на організм людини. Знавці і любителі оливкового масла вибирають його відповідно з необхідністю застосування. Деякі сорти оливкової олії призначаються виключно для салатної заправки, інші рафіновані сорти цього продукту підходять для термічної обробки. Нікого не повинен вводити в оману колір оливкового масла, який коливається від світло-жовтого до зеленого. Колірний відтінок говорить про сорт оливок і країні-виробнику. Цінність і поживність масла оливок є незаперечним фактом, виробляють його з м'якоті і кісточок оливкового дерева, причому саме в м'якоті міститься 55% оливкової олії.
Ще один представник рослинних олій - соєва олія. Даний вид масла найбільш корисний для дітей, воно містить всі необхідні речовини для формування центральної нервової системи дитини, а також для дитячого зорового апарату. За своїм вітамінним складом соєва олія надзвичайно схоже з риб'ячим жиром, в ньому містяться аналогічні жирні поліненасичені кислоти. Смакові якості соєвого масла, що називається, «на любителя», за вартістю воно досить дешеве. Користь соєвого масла неодноразово доведена.
У недавньому минулому великою популярністю користувалося кукурудзяна олія. Це нерафінована олія найбільш цінне для людського організму. Смак сирого або нерафінованої олії кукурудзи досить різкий, також як і запах. За вітамінному складу кукурудзяна олія значно поступається вищевказаним натуральним оліям. Цей сорт масла також буває рафінованим або дезодорованим для термічної обробки продуктів. Рафінована і дезодорована кукурудзяна олія має зовсім нейтральний смак і запах, тому чудово підійде для приготування кондитерських виробів або обсмажування риби, м'яса.
До найменш корисним сортам рослинних масел відносяться арахісове, кунжутне, рапсове масло. Саме ці сорти масел містять найбільшу кількість жирних кислот, а корисних поліненасичених кислот в них дуже мало. Ці масла надзвичайно калорійні. Найбільшу популярність вони отримали в Сполучених Штатах Америки. Практично всі американські кондитерські вироби до крайності насичені цими висококалорійними маслами, не кажучи про сильно розрекламованому дитячому арахісове олії, користь від якого незначна.
Саме останнє місце в класифікації цінності масел займає пальмове масло, надзвичайно нагадує свинячий жир. Лікарі-дієтологи настійно рекомендують вживати в їжу традиційні для кожного місця проживання масла натурального походження. Зробіть правильний вибір!
Коментарі
Дописати коментар