Як у колишні, так і в нинішні часи, людина не уявляє собі життя без хліба. Нерідко цей продукт рятував людей від голодної смерті і допомагав відновлювати запаси виснаженого організму. Та й сьогодні багато хто не уявляє собі харчування без хліба: з ним їдять супи та другі страви, на ньому подають бутерброди, а з тіста, яке є основою хліба, готують найрізноманітніші страви, наприклад, макаронні вироби, пельмені, вареники, пироги і здобу.
Однак прихильники здорового харчування все частіше відмовляються від виробів з хліба, заявляючи, що це продукт шкідливий для організму і може загрожувати розвитком багатьох захворювань, скорочують життя. Чи так це і чи шкідливий хліб насправді? Спробуємо розібратися.
У чому шкода хліба
1. Будь-який грамотний дієтолог скаже, що хліб шкідливий лише тому, що в ньому міститься велика кількість вуглеводів, а поєднання цих речовин з жиросодержащие продуктами вкрай небажано для організму. Хліб - їжа висококалорійна, а значить захоплюватися ним згубно для власної фігури.
2. Сучасний хліб лише зовні нагадує той продукт, який самостійно пекли наші бабусі та прабабусі. Всьому виною сучасні технології його виробництва: спочатку зерно розмелюють, а потім просівається. При дрібному помелі відсіваються всі цінні складові, включаючи вітаміни, мінерали та клітковину, залишаючи лише крохмаль. Тобто з точки зору біологічної цінності цей продукт є високовуглецевої «пустушкою», адже в борошні вищих сортів не залишається ні мінералів, ні білків, ні справжніх вітамінів.
Термін «борошно вищого гатунку» багатьох вводить в оману. Насправді це не характеристика якості продукту, а навпаки - характеристика агресивної обробки зерна. Причому якість пшениці не грає абсолютно ніякої ролі!
3. Заяви про те, що хліб необхідно вживати з-за великого вмісту в ньому клітковини, не відповідають дійсності. На відміну від цільного зерна, в борошні грубого помелу клітковини міститься не більше 2, 5%, а в борошні вищого сорту цього полісахариду і зовсім 0, 1%. А адже добова потреба організму в клітковині становить 25-30 грамів.
4. Погляньмо на харчові добавки, які використовуються при виготовленні хліба. Це консерванти - аскорбінова кислота і бромат калію, геміцелюлоза, необхідна для розщеплення крохмалю, а також заборонений в європейських країнах емульгатор лецитин, одержуваний з генетично зміненою сої. Дані речовини при виробництві хліба класифікуються як «технічних допоміжних засобів», які не проявляються в кінцевому продукті, а значить, на упаковці про них просто не згадують!
5. Окремо варто сказати про дріжджах, що є основою хліба. За твердженням багатьох дієтологів, сучасні дріжджі вважаються дуже шкідливим продуктом. Якщо раніше для виготовлення дріжджів використовувалася рослинна закваска, то сьогодні основою цього продукту стають найрізноманітніші інгредієнти, аж до свинячих кісток. Канадські вчені виявили вбиває здатність сучасних дріжджів, які вражають слабо захищені клітини організму людини і виділяють отруйні білки. Науково доведено, що бродіння дріжджів в організмі загрожує людині стійким ослабленням імунітету, а значить і зниженням стійкості до інфекцій.
Можна стверджувати, що регулярне зловживання покупним хлібом загрожує сучасній людині порушенням серцевої діяльності і підвищенням ризику розвитку цукрового діабету, ожиріння і захворюваннями шлунково-кишкового тракту.
Якщо ж ви не можете обійтися без скибочки смачного і ароматного хліба, варто вибирати той продукт, який приготовлений на основі хлібної закваски і хмельових квасцов або ж пекти хліб самостійно. Харчуйтеся правильно і будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар