Цього не станеться, якщо на вашому новорічному столі будуть легкі дієтичні салати. Наприклад, ось такі.
Вітамінний салат з гарбуза з топінамбуром
Цю страву можна приготувати в двох різних варіантах: як десертний салат або як гостру закуску. Все вирішує заправка. У солодкому варіанті це мед з лимонним соком і оливковою олією, в гострому - оливкова олія з чорним меленим перцем, оцтом і коріандром.
Як готувати: Очистити від шкірки 2 морквини і 200 г гарбузової м'якоті. Натерти на тертці для корейської моркви. Очистити 2 солодких яблука і 4 бульби топінамбура, нарізати дрібною соломкою (у яблук видалити серцевину). Кілька гілочок петрушки дрібно нарізати. Змішати всі компоненти в салатнику з 1 ч.л. лимонного соку, посолити за смаком, додати заправку.
Солодка заправка: 1 ст.л. лимонного соку + 2 ст. л. оливкової олії + 1 ч.л. рідкого меду.
Гостра (пекуча) заправка: 1 ст. л. лимонного соку + 2 ст.л. оливкової олії + 1 ч.л. оцту + щіпка меленого чорного (за бажанням і червоного) перцю + щіпка меленого коріандру.
Овочевий салат з сирними кульками
Для приготування сирних кульок використовується сир Фета.
Як готувати:
200 г фети розім'яти виделкою, додати 50 г дрібно нарізаного свіжого кропу, перемішати і сформувати маленькі кульки. Всередину кожного помістити темну маслину без кісточки. Акуратно нарізати тонкими часточками 1 жовтий і 1 червоний помідор, 2 свіжі огірки, а 1 великий яскравий (червоний або жовтий) солодкий перець накришити тонкою соломкою. Перемішати овочі, скропити лимонним соком, заправити столовою ложкою оливкової олії, посолити і поперчити за смаком, укласти в салатник і прикрасити сирними кульками.
Французький салат із селери
Ефектне блюдо, подається на великих салатних листках.
Як готувати:
2 великих бульби селери вимити, очистити від шкірки і натерти на тертці для корейської моркви. Нарізати 50 г свіжої зелені петрушки не дуже дрібно, змішати з тертим селерою. Приготувати заправку з 1 ст.л. нежирної (10%) сметани, щіпки чорного перцю і 1 ч.л. гірчиці. Заправити салат, викласти порційно на блюдо (1 салатний лист - 1 порція).
Теплий салат з качиної грудкою, імбиром і апельсинами
Справжня насолода для гурманів!
Як готувати:
Замаринувати 250 г качиної грудки в суміші з 2 ст.л. соєвого соусу і 2 ст.л. апельсинового соку. Через годину обсмажити філе на грилі, нарізати скибочками, змішати з шматочками апельсина, жменею виноградин без кісточок, розрізаним навпіл, тертим на тертці твердим сиром (200 г). Додати кілька смужок маринованого солодкого перцю, 2 ст.л. оливкової олії. 1 ст.л. апельсинового соку і 1 ч.л. тертого кореня імбиру. Акуратно перемішати, укласти в салатник, прикрасити гілочками розмарину.
Зелений салат з картоплею і руколою
Краща дієтична заправка - домашній йогурт з лимонним соком і оливковою олією. У цьому салаті вона теж є!
Як готувати:
Зварити 4 невеликих картоплини прямо в шкірці, потім акуратно її зчистити, а картоплю нарізати великими скибочками. Зварити 2 яйця, очистити від шкаралупи і нарізати часточками. 1 цибулину, краще солодку (синю), нарізати дуже тонкими півкільцями. Підготувати заправку: збити 100 г домашнього йогурту з 1 ст.л. оливкової олії і 1 ст.л. лимонного соку, додати дрібку меленого чорного перцю. Прибрати заправку в холодильник на 15-20 хвилин. Підготувати зелень для подачі салату: акуратно порвати руками салатні і шпинатові листя (по 100 г), змішати з невеликою пучком руколи, листя якої повинні залишитися целенькая. Укласти зелень на блюдо, зверху помістити скибочки картоплі, кільця цибулі і нарізані часточками варені яйця. Заправка до цього салату подається окремо.
Салат з лососиною авокадо і руколою.
Кількість продуктів залежить від розміру страви.
Як готувати:
Рукколу промити, викласти на паперовий рушник для просушування. Авокадо очистити від шкірки і кісточки. Слабкосолений лососину відокремити від шкіри і всіх кісточок. Салат на блюдо укладається шарами: спочатку рукола, потім нарізане на шматочки-смужки авокадо (воно не повинно суцільним шаром покривати рукколу), лососину укладають зверху. Її можна нарізати тонкими широкими скибками, красиво укладеними, або більше дрібно, неширокими смужками. Приготувати заправку: сік половинки лимона змішати з 1.5 ч.л. цукру, додати французьку гірчицю, і трохи малинового бальзамічного оцту. Все ретельно перемішати і готової заправкою полити салат. Зверху салат можна прикрасити свіжим кропом.
Ну а на солодке - десертний салат!
Салат з апельсиновим лікером і зернами граната
Трохи солодкого не зашкодить, особливо якщо це природна солодкість фруктів.
Як готувати:
Очистити 2 великих апельсина, 3 великих ківі і 1 великий банан. Нарізати апельсини невеликими шматочками, ківі і банан - кубиками. Додати жменю винограду (сорт кишмиш, без кісточки, кожну ягідку розрізати навпіл). Вийняти зерна з невеликого граната, змішати їх з шматочками фруктів і виноградниками. Додати 2 ст.л. апельсинового лікеру, укласти в салатник, прикрасити листочками м'яти.
Дієтичні салати до новорічного столу - відмінний спосіб показати свої кулінарні здібності і дати можливість гостям насолодитися корисною і здоровою їжею!
Коментарі
Дописати коментар