Застосування бальзамічного оцту надзвичайно поширене в сучасному світі. Якщо спочатку цей продукт застосовували виключно в медичних цілях, то тепер використовують у багатьох галузях життєдіяльності людини завдяки безперечну користь бальзамічного оцту для здоров'я.
Бальзамічний оцет містить кальцій, калій, залізо, фосфор, вітаміни A, C і групи B. Він включає в себе володіють потужними антиоксидантними властивостями поліфеноли, здатні протистояти захворюванням серцевого м'яза, онкологічних хвороб. Складові бальзамічного оцту ефективно пригнічують ріст патогенної мікрофлори.
Оцет містить пектинові речовини, піровиноградної і оцтові кислоти. Деякі сорти бальзамічного оцту включають в себе карамелізований цукор, ароматизатори, концентрат виноградного сусла, загусники, дисульфід калію.
Основний секрет приготування різних видів бальзамічного оцту, що мають різноманітні смакові відтінки, полягає в індивідуальних особливостях кожного виробника і різниці кліматичних умов. Користь найбільш цінних сортів залежить від витримки. Якісні бальзаміком іноді витримують до 50-ти років. Після закінчення зазначеного періоду з столітровий бочки отримують всього 15 літрів цього незвичайного продукту. Саме тому якісний бальзамічний оцет так доріг.
Справжній бальзамик - темного кольору, трохи солодкуватий, зі специфічним ароматом, надзвичайно густий і тягучий. Дешеві сорти бальзамічного оцту виготовляються на основі виноградного вина і мають більш світлий відтінок. Їх властивості значно поступаються унікальним характеристикам якісного бальзамика.
Бальзамічний оцет має унікальні антибактеріальні властивості. У лікувальних цілях бальзамик слід приймати в мінімальних дозах; говорити про його системному впливі на людський організм недоцільно.
Застосування бальзамічного оцту в кулінарії надає навіть самому звичайному блюду справді королівський смак. Його використовують зовсім трохи, практично по краплині. Бальзамик чудово відтіняє смак сиру, італійці додають всього одну його краплю в омлети, салати, супи і десерти. В Італії навіть морозиво ніколи не обходиться без крапельки бальзамічного оцту. Гурмани додають трішки бальзамика в різотто, він надзвичайно прикрашає смак простого відвареного м'яса. Той, хто не спробував його в якості приправи, багато втратив.
Широко використовують бальзамічний оцет і сучасні косметичні фірми. Поліфеноли, тіаніни і антоціани, що входять до його складу, значно уповільнюють процес старіння епідермісу. Крему для старіючої шкіри надзвичайно ефективно впливають на шкіру, хоча і дуже дорогі. Косметологи додають бальзамик в засоби для запобігання целюліту, а також у спеціальні бальзами для зменшення випадіння волосся. Завдяки антисептичним властивостям він сприяє очищенню шкірних покривів і поліпшенню кольору обличчя.
Бальзамічний оцет можна використовувати для обробки ранових поверхонь і сильних порізів. В епоху Відродження заможні італійці застосовували його для полоскання горла. Бальзамик - прекрасний антисептик і афродизіак.
Про користь бальзамічного оцту для здоров'я сперечатися не доводиться. Неможливо уявити сучасний європейський ресторан високого класу, в якому бальзамічний оцет не входив би до складу соусів, приготованих шеф-кухарем. Подібно оливковій олії, бальзамик допомагає перетравлювати важку їжу і жири тваринного походження. М'ясо, приготоване на грилі без крапельки бальзамічного оцту, втрачає всю свою принадність. Будь гурман, спробувавши це диво, неодмінно скаже, що нічого подібного ніколи не пробував. Бальзамічний оцет - гордість італійської Модени, мрія кожного гурмана!
Коментарі
Дописати коментар