Смак гарбуза багатьом знайомий з самого дитинства. Саме гарбузової м'якоттю підгодовують батьки своїх крихіток, намагаючись забезпечити їм правильне харчування. Причому з гарбуза виходить не тільки смачна кашка, а й чудовий вітамінний сік, пюре або ароматна запіканка. Правда подорослішавши, більшість людей забуває про це смачне і неймовірно корисний овоч. І роблять це абсолютно марно. Можливо, вивчивши топ-10 корисних властивостей гарбуза, люди змінять своє ставлення до цього чудового продукту.
Чим корисна гарбуз - Топ 10
1. Поліпшення здоров'я очей
Як відомо, в гарбузі міститься вітамін A, який сприятливо впливає на зір. Особливо це важливо для осіб, які погано бачать у сутінках і при слабкому освітленні. До того ж речовини, що містяться в цьому овочі, захищають рогівку очей і слизові оболонки. Гарбуз багатий каротиноїдами, які знижують ризик макулодистрофії, запобігаючи тим самим розвиток катаракти.
2. Зміцнення імунітету
Враховуючи, що гарбуз є справжнім джерелом вітамінів A, E і C, в ній багато заліза, магнію та інших цінних для організму елементів, цей овоч є просто незамінним для зміцнення імунного захисту організму.
3. Зниження ваги
Гарбуз містить всього 22 калорії, та до того ж багата калієм і клітковиною. Все це дозволяє швидко насичувати організм стравами з гарбуза і при цьому отримувати мінімум калорій. У свою чергу, калій виводить з організму надлишки води і солі. У підсумку за рахунок повноцінного насичення і зниження споживання їжі людина ефективно втрачає зайву вагу, не шкодячи своєму здоров'ю.
4. Зниження запалення
Каротиноїди, якими так багата гарбуз, насправді мають потужний протизапальний ефект. Міститься в овочі альфа-каротин запобігає зростання пухлин і уповільнює процеси старіння організму. Бета-каротин є надійним захисником від захворювань серця і судин завдяки своїй здатності запобігати скупчення холестерину на стінках судин. А вітамін E, який також міститься в цьому продукті, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера і запобігає появі деяких форм раку.
5. Поліпшення травлення
Завдяки великій кількості клітковини в гарбузі, вона допомагає виводити токсини і шлаки з організму, сприяючи тим самим нормалізації травного процесу. Регулярно вживаючи страви з гарбуза можна забути про запорах і діареї. До того ж, така овочева маса допомагає нормалізувати кислотність шлунка. В ідеалі раз в день коштує випивати чашку гарбузового соку, в який доданий мед. Робити це краще з ранку, за 30 хвилин до їжі. Це дозволить надати седативну дію і видалити кишкових черв'яків.
6. Омолодження шкіри
Основними компонентами гарбуза, які дозволяють залишатися шкірі молодий і пружною, є бета-каротин і вітамін A. Даний вітамін активізує процеси регенерації і відновлення шкіри на клітинному рівні, тоді як бета-каротин зменшує пошкодження шкіри, викликані впливом ультрафіолету. Вітаміни E і C стимулюють вироблення колагену, що покращує здоров'я шкіри і повертає їй природний, сяючий колір. але це ще не все. У гарбузі міститься вітамін B5 або пантотенова кислота - потужний компонент в боротьбі зі старінням шкіри і появою пігментних плям.
7. Краща їжа після тренування
Гарбуз є відмінною їжею для спортсменів, особливо в поєднанні з кабачками і солодкою картоплею. На відміну від фруктів, ці овочі забезпечують організм вуглеводами, що особливо корисно тим, хто прагне наростити м'язову масу. До того ж порція гарбузового пюре після тренування дозволить відновити баланс електролітів і підтримати рівень калію в організмі.
8. Відмінне пренатальне харчування
Смажені насіння гарбуза є корисним харчуванням для майбутніх матусь, адже така їжа сприятливо позначається на внутрішньоутробний розвиток плода. До того ж насіння гарбуза позбавляють від спазмів шлунка і допомагають травному процесу. Не зайвим буде згадати і про великому вмісті заліза в насінні, що покращує транспортування кисню до плоду і позбавляє майбутню маму від анемії.
9. Підвищує фертильність
Дослідження вчених говорять про те, що регулярне вживання гарбузового насіння сприяє поліпшенню фертильності. Чому допомагає вітамін E, який також підвищує фертильність у жінок і чоловіків. Він покращує якість сперми, сприяє більшій рухливості сперматозоїдів, а також збільшує товщину ендометрія у жінок з тонким маточним шаром. Насіння гарбуза багаті Омега-3 жирними кислотами, які мають здатність підвищувати народжуваність. Ці кислоти збільшують приплив крові до репродуктивних органів, регулюють роботу гормонів і знижують стресовий стан.
10. Зниження високого тиску
Завдяки наявності калію в цієї овочевої культури, можна ефективно знижувати високий артеріальний тиск, викликаний різними захворюваннями. Подібним впливом на тиск володіє і вітамін C. Більш того, за підтримки вітаміну A, аскорбінова кислота сприяє нормальному функціонуванню серця, нирок і легень. На додаток до всього вищеописаного, багате вміст клітковини в гарбузі чудово очищає судини від холестеринових бляшок, що також допомагає нормалізації тиску.
Сорти гарбуза
Різноманітні сорти роблять гарбуз привабливою для людей з абсолютно різними вподобаннями. Наприклад, гарбуз вітамінна, де вміст каротину особливо висока. Це такий спеціальний сорт, який використовується в медицині. Існують такі сорти гарбуза, в яких в селах носять воду, або ті, на яких особливо обдаровані люди грають музику. Деякими видами гарбуза примудряються прикрашати квартири та музеї. Яких тільки химерних форм можна зустріти декоративний гарбуз: у вигляді кольорових капелюшків і парасольок, смугастої чалми або купола.
Один їх найсмачніших сортів гарбуза, так само як і корисних - гарбуз мускатна. Вона має грушоподібної форми, а посередині - перетяжка. Її корочка коричневого кольору з зеленими прожилками настільки тонка, що цілком легко очищається ножем. М'якоть гарбуза насиченого помаранчевого кольору і навіть ближче до алому, що говорить про високий вміст каротину. До того ж в ній міститься багато корисних речовин, як наприклад вітамін В9, який життєво необхідний вагітним жінкам і новонародженим діткам в перший рік життя.
Корисні страви з гарбуза
Страв, які готують з гарбуза, незліченна безліч, і найпоширеніше з них - каші з гарбуза. Для новонароджених готують гарбузове пюре в якості першого прикорму. Чудові салати виходять з мускатної гарбуза. Наприклад, салат для справжніх принцес: м'якоть гарбуза, скибочки яблука, часточки апельсина перемішати і заправити соком лимона, медом і вершками. Гарбуз запікають у духовці, додають в овочеве рагу. Виходять їх цього овоча і чудові десерти, наприклад, запіканка з сиру з додаванням гарбуза і родзинок. Дивіться також - Рецепти приготування гарбуза в пароварці.
Сік гарбуза
Корисні властивості гарбуза можна знайти не тільки в самому овочі, але і в гарбузовому соку. До речі, вітамін В9 при нагріванні руйнується, тому діткам з гарбуза рекомендується вичавлювати сік. При захворюванні нирок і сечовивідних шляхів, при порушенні водно-сольового обміну або гіпертонії дуже корисний свіжовичавлений гарбузовий сік.
Бережіть своє здоров'я!
Коментарі
Дописати коментар