Насіння соняшнику або просто насіння, прийшли до нас з Північної Америки, але настільки полюбилися нашому народу і адаптувалися до нашої місцевості, що вважаються вже рідними. Ні приємніше забави, ніж в компанії друзів, за розмовою поклацати насіння. У смаженому вигляді вони допомагають скрасити дозвілля, як кажуть, «зайняти на час руки», та до того ж є відмінним ласощами. Власне для вживання насіння в їжу і виведений був спеціальний вид соняшнику, названий гризової соняшником, чиї насіння найбільш великі.
Про корисні властивості насіння варто поговорити особливо. Насіння соняшнику багаті самими різними вітамінами і мінералами. Особливо варто сказати про наявність вітаміну D, необхідного для зміцнення кісток, якого в насінні більше, ніж в жирі печінки тріски. Багаті насіння і вітамінами C, E, вітамінами групи B, а також каротином, що є відмінним антиоксидантом. За кількістю білка цей продукт здатний зрівнятися навіть з м'ясом. Крім того, насіння багаті таким мікроелементом, як магній, якого в насінні соняшнику навіть більше, ніж у хлібі. Всього 50 грамів насіння дають людині денну норму вітаміну E і задовольняють потребу в насичених жирних кислотах.
А що ж можна сказати про енергетичну цінність цього продукту? Тут все набагато цікавіше. Справа в тому, що калорійність насіння становить 578 ккал / 100г. продукту, адже соняшникова олія досить калорійно. З одного боку це дуже багато, але з іншого, враховуючи легковажність насіння, потрібно дуже постаратися, щоб з'їсти 100 грам насіння соняшнику. Зробити це ще важче, враховуючи швидку насичуваність організму насінням, що говорить про поживність цього продукту. Але тут потрібно знати, що через кількість масел в цих насінні, організм не здатний засвоїти більше 100 грам насіння. Тому, можна зробити висновок, що якщо ви стежите за своєю фігурою, то не варто дуже захоплюватися насінням. Та й користі від смаженого насіння практично немає, адже після термічної обробки насіння соняшнику майже повністю втрачають свої властивості.
Вживання насіння в сирому вигляді допомагає відновити пошкодження кісток, прискорює загоєння ушкоджень м'яких тканин, а також допомагає відновити сили після інфекційних захворювань. Велико вплив насіння і на шкіру людини. Вживаючи насіння соняшнику можна зміцнити шкірний покрив, боротися з висипом вугрів, і навіть нормалізувати кислотно-лужний баланс організму.
Насіння, до всіх їхніх плюсів, є ще й засобом профілактики інфаркту міокарда, атеросклерозу та інших хвороб серцево-судинної системи. Допомагає цей продукт і при захворюванні жовчовивідних шляхів, а також захворюванні печінки.
На прилавках наших магазинів ми можемо купити не тільки насіння соняшнику, як смажені, так і нежарение, солоні або НЕ солоні, а навіть, різні продукти з насінням соняшника, наприклад, халву або казінакі, хліб з насінням або просто очищені насіння. Не варто захоплюватися очищеним насінням, адже вони легко поглинаються і непомітно можна сильно перебрати калорій, а адже ми знаємо, як велика калорійність насіння. До речі, альтернативою насінню соняшнику стали ще одні насіння - насіння гарбуза. Вони менш калорійні, ніж насіння соняшнику, але не набагато, адже їх енергетична цінність становить 540 ккал / 100г. продукту.
Варто згадати і про протипоказання цих ласощів. Крім того, що насіння містять багато вуглеводів і жирів, і від вживання їх краще утриматися людям, що сидять на дієті, потрібно знати, що насіння сприяють руйнуванню емалі зубів. Ці дари соняшнику негативно впливають на голосові зв'язки, а значить, професійним співакам вони протипоказані. Думайте про те, що ви їсте і будьте здорові!
Коментарі
Дописати коментар