Харчування після інфаркту міокарда - це обов'язкове дотримання дієти, яка дозволить попередити збільшення маси тіла і утворення тромбів, знизити зайве навантаження на серцево-судинну систему, а головне, відновити функції серцевого м'яза (міокарда). У процесі реабілітації після інфаркту важливо знизити в крові рівень холестерину, регулярно виводити з організму шлаки і недоокислені продукти метаболізму. Особливу увагу слід звернути на кількість споживаної солі. Дієта після перенесеного інфаркту міокарда повинна мати практично безсольової характер, з обов'язковим обмеженням загального об'єму вживаної їжі, а також кількості випитої рідини.
Для зниження показників ваги необхідно різко скоротити або повністю відмовитися від вживання жирних продуктів, всіляких солодощів, борошняних виробів. У відновний період така їжа нічого хорошого організму не принесе, крім зайвих кілограмів. Дотримання дієти вдвічі скорочує ризик розвитку повторного нападу смертельної недуги.
У перші 2 - 3 дні після нападу, коли протікає гостра стадія захворювання, слід віддавати перевагу напоям. Це нежирний кефір, неміцний чай, відвар шипшини, компот, натуральний апельсиновий, абрикосовий, смородиновий сік. Напої рекомендується вживати по чверть склянки 6 - 8 разів на добу. У даний період категорично протипоказані молоко, виноградний і томатний сік. Перші два напою підсилюють метеоризм, а томати можуть стимулювати згортання крові.
Після закінчення 3-х діб після інфаркту слід переходити на напіврідку їжу. Продукти харчування, точніше страви, приготовані з них, повинні бути протертими. Харчуватися слід дробно, маленькими порціями, 5 - 6 разів на день. У цей реабілітаційний період в раціон починають включати кисломолочні продукти, протертий сир, каші, відварене м'ясо, нежирну рибу, паровий омлет, терту моркву і буряк. Перед сном рекомендується випивати склянку фруктового соку або кефіру. Після закінчення тижня відновного періоду можна поступово підвищувати енергетичну цінність споживаної їжі, зрозуміло, в розумних межах.
Слід зазначити, що в перші тижні після інфаркту міокарда хворому приписаний постільний режим. Нерідко це призводить до порушення функціонування кишечника. У результаті може збільшитися маса тіла, з'явитися стійкі запори, здатні викликати повторні напади. У цьому випадку харчуванню потрібно приділити підвищену увагу. Необхідно виключити з раціону продукти, що провокують підвищене газоутворення. Свіжі фрукти або чорнослив здатні досить м'яко активізувати рухову функцію кишечника, підвищити його перистальтику.
Для людей, які перенесли інфаркт, велике значення має отримання із щоденною їжею повноцінного набору всіх необхідних вітамінів і мікроелементів. Одним з найважливіших вітамінів є аскорбінова кислота (вітамін С), яка в достатній кількості присутній у відварі шипшини, полуниці, лимонах, чорній смородині, апельсинах.
Важливі в період одужання вітаміни групи В, якими багаті картопля, капуста, гречана крупа. Розширюють судини і позитивно впливають на скорочувальну функцію серцевого м'яза солі калію, що містяться в чорносливі, куразі, родзинках. А солі магнію стабілізують показники холестерину в крові, сприяють зниженню артеріального тиску. Їх джерело - інжир, квасоля, горіхи. Не можна забувати про морепродуктах (морська капуста, краби, мідії, креветки), багатих біологічно активними речовинами.
Харчування після інфаркту міокарда на увазі виключення з раціону гірчиці, копченостей, кави, наваристих м'ясних бульйонів, смаженого м'яса, консервів, алкогольних напоїв. Дотримання дієти і рекомендації лікаря обов'язково допоможуть серцю швидко відновитися. Бережіть себе!
Коментарі
Дописати коментар