Малина є самою ароматною і смачною ягодою, яка зустрічається в наших широтах. Любов до неї не обмежується одними лише смаковими якостями, так як загальновідомі жарознижуючі властивості малини та її застосування при застудних захворюваннях. Саме тому з року в рік дбайливі господині намагаються зберегти на зиму цю ягоду, вирощену на власному обійсті або зібрану в лісі. Воістину класичним є малинове варення, проте ніхто не відмовиться від компоту з малини на зиму. Розглянемо кілька рецептів приготування цього корисного і дуже смачного напою.
Компот з малини. Рецепт №1
Інгредієнти:
- малина - 3 кг;
- цукровий пісок - 750 г;
- вода - 1 л.
Попередньо малину потрібно перебрати видаливши плодоніжки і акуратно промити, чи не пом'явши ягоди. Після цього потрібно приготувати сироп, для чого розчинивши цукор у воді її потрібно прокип'ятити 2-3 хвилини. Наповнивши простерилізовані банки ягодами до плічок, їх потрібно залити гарячим сиропом, після чого закатати стерильною кришкою. До речі, для стерилізації банки 0, 5 л потрібно опустити її в киплячу воду на 5 хвилин, банку 1 л - на 10 хвилин, банку 3 л - на 20 хвилин. Кришки для стерилізації достатньо прокип'ятити 10 хвилин. Після цього банки закочуються, перевертаються догори дном до повного охолодження. Зберігаються банки з компотом в прохолодному темному місці. При вживанні компоту його потрібно розбавляти водою за смаком.
Компот з малини. Рецепт №2
Інгредієнти:
- велика малина - 700 г;
- цукор - 300 г;
- чиста вода - 100 мл.
Малину перед закачуванням необхідно ретельно вимити прохолодною водою, після чого наповнити їй банку, пересипаючи кожен шар ягід шаром цукру. Заповнивши банку вмістом до плічок, зверху ягоди потрібно залити холодною водою, після чого пастеризувати, опустивши кожну банку в глибоку каструлю наповнену водою. Пастеризується ємність з вмістом на повільному вогні протягом 5 хвилин, якщо вона пів літрова, 10 хвилин, якщо банку літрова, і 25 хвилин, якщо банку трилітрова. Після цього її необхідно закатати, дати час їй охолонути і поставити на зберігання в темне прохолодне місце.
Малина у власному соку. Рецепт №3
Інгредієнти:
- велика стигла малина - 3 кг;
- невеликий цукор або цукрова пудра - 750 мг.
Даний рецепт є своєрідною альтернативою класичному компоту, адже готується страва без використання води. Для його приготування малину потрібно добре промити, висипати в глибокий посуд і засипавши цукровою пудрою залишити на ніч, давши ягодам пустити сік. Через 10-12 годин малину потрібно розподілити по банках і залити соком. Слідуючи рецепту, банки поміщаються в глибоку каструлю наповнену водою і пастеризуються певний час, залежно від їх обсягу банки, після чого закочуються і ставляться в темне місце на зберігання.
Компот з малини на зиму буде нагадувати про літо холодними зимовими вечорами, радуючи своїм смаком і ароматом вас і гостей вашого будинку. смачного!
Коментарі
Дописати коментар