Історія цієї страви, що прийшов на наш стіл з Близького Сходу, почалася тоді, коли люди тільки навчилися обробляти рис. Існує безліч рецептів рису, що пройшли випробування часом, змінилися лише можливості сучасних господинь з приготування цієї страви. І хоча традиційно плов готується в казані, сучасна кухонна техніка дозволяє економити час, необхідний на приготування страви і не задіяти багато предметів кухонного начиння для варіння, смаження і тушкування. Спробуємо дізнатися, як відбувається приготування плову в скороварці і наведемо кілька секретів і рецептів з приготування цієї страви.
Секрети приготування смачного плову:
- м'ясо та рис потрібно викладати шарами, не можна їх перемішувати між собою;
- морква потрібно нарізати довгою соломкою, а не натирати на тертці;
- під час приготування плову не можна заглядати під кришку протягом часу, зазначеного в рецепті;
- сіль і спеції потрібно додавати в середині приготування страви;
- посуд для приготування плову повинна бути з щільно прилягає кришкою і товстим дном.
Узбецький плов в скороварці з бараниною
Для приготування страви приблизно на 12 порцій знадобиться:
- баранина - 1, 5 кг .;
- ханський рис - 1 кг .;
- морква - 1, 5 кг .;
- цибуля - 1, 5 кг .;
- часник - 6 головок;
- сало - 1, 5 кг;
- масло рослинне - 200 г;
- сіль - 2 ч.л .;
- сушений барбарис - 3 ст.л .;
- червоний гострий перець - 1 ч.л .;
- куркума - 1, 5 ч.л.
- зіра - 1, 5 ч.л.
Для початку потрібно нагріти в скороварці масло, потім розтопити в ньому жир. Баранину потрібно нарізати невеликими шматочками, обсмажити, після чого додати цибулю, нарізану півкільцями, моркву, нарізану соломкою і обсмажити все разом протягом 10 хвилин. Далі м'ясо з овочами необхідно залити склянкою окропу, додати червоний перець, сіль, барбарис і покласти часник цілими головками. Зверху потрібно викласти промитий рис, утрамбувати його, залити окропом так, щоб над рисом вода піднімалася на 2 см. Зверху рис потрібно посипати куркумою, що забарвлення його в жовто-золотистий колір. Після чого потрібно закрити скороварку кришкою, як тільки клапан кришки почне спрацьовувати, потрібно зменшити вогонь до маленького і готувати плов 35-40 хвилин до готовності.
Плов в скороварці з куркою
Незважаючи на те, що традиційний плов готується з використанням баранини, багато господинь полюбили плов і з м'ясом птиці, наприклад, курки.
Інгредієнти:
- куряче м'ясо - 600 г .;
- рис-500 г .;
- морква - 500 г .;
- ріпчаста цибуля - 500 г .;
- часник - 1 головка;
- сіль, перець, спеції - за смаком.
Куряче м'ясо потрібно очистити від шкіри і жиру і нарізати великими шматочками однакового розміру. На соняшниковій олії потрібно обсмажити м'ясо протягом 5-7 хвилин, потім додати крупно нарізану цибулю і порізану соломкою моркву. Коли овочі дадуть сік, потрібно додати сіль, перець і інші спеції за бажанням, наприклад, каррі, зіру, куркуму або перець чилі. Далі буде потрібно засипати курку та овочі промитим рисом і не перемішувати їх між собою - це є головною тонкістю приготування плову. Окропом потрібно залити майбутній плов так, щоб вода піднімалася над рисом на 1 см, після чого знадобиться закрити кришкою каструлю скороварки. Приблизно через 15 хвилин плов можна буде подавати до столу!
Смачного!
Коментарі
Дописати коментар